SOLİDWORKS

SolidWorks yenilikçi, kullanımı kolay, Windows için hazırlanmış 3 boyutlu tasarım programıdır. SolidWorks her türlü makine, tesis, ürün tasarımında kullanıcıya Windows'un kolaylıklarını kullanarak hızlı bir şekilde çizim yapmasını sağlar.
SolidWorks parasolid prensibinde çalıştığı için kullanıcıya, tasarımın her aşamasında müdahale şansı vererek, modelin boyutlarının, ölçülerinin ve ayrıntılarının istenilen şekilde değiştirilmesi imkanı vardır, saniyelerle ölçülebilecek zaman dilimlerinde teknik resim ve montajların yapılmasını sağlar. Feature tree (tasarım ağacı) ile yapılan işlemlerin sıraları ve yapıları değiştirilebilir. Üstelik yapılan değişiklikler sonucu varsa yapılmış olan montaj ve teknik resim anında güncelleşir. Böylece kullanıcıya teknik resimde veya montajda parçaya müdahale edebilme şansı doğar.
SolidWorks 2000'de ‘'smart mate'' (akıllı montaj) adlı uygulama son derece hızlı montaj yapılmasını sağlar. Bunun dışında sac parçaların açılımını yaparak uzama miktarları hesaplanabilir. Ayrıca katı objeler kullanılarak kesme, yırtma veya şekillendirme işlemleri yapılabilmektedir.
Yapılmış olan tüm bu işlemleri IGES, DXF, DWG, SAT(ACIS), STL, STEP, VDA, VRML, parasolid dosyalarından kayıt veya transfer yapılabilir.

1.2. Neden Solid Works?

SolidWorks şu andaki CAD programları arasında kullanımı en kolay olan programdır. Ayrıca bünyesindeki ‘'Hole wizard ‘'(delik sihirbazı ) ile metrik veya inch, havşalı veya faturalı tüm delikleri oluşturarak montaj ve tasarımda hızlılığı sağlar. Yine montajlara hareket verebilir, bu hareketlere çarpma kontrolü ‘'Collision Detection'' yapalabilir, böylece tasarlanmış parçanın prototip maliyeti sıfıra indirilmiş olur. Tüm bu işlemler sonucu oluşturulan dosyaların büyüklükleri diğer programlara nazaran çok daha az yer kaplamakta ve açılım işlem zamanları çok kısa sürede olmaktadır. Montajların çok büyük olması bu özelliği etkilemez. Tasarımlarda foto gerçekçi görüntüler oluşturulabilir ve animasyonlar yapılabilir. Ayrıca SolidWorks bir çok çözüm olanağına sahiptir. Bir kaç örnek vermek gerekirse ; CAMWorks ile parça veya kalıbın takım yolları çıkarabilir, COSMOS/Works ile mukavemet analizleri yapılabilir, ToolBox ile standart makine ve kalıp elamanları kullanılabilir.
CAMWORKS : Parçaların otomatik işlem tanıtımıyla birkaç dakikada takım yolu çıkartabilir. Ayrıca takım yolları kontrol kütüphanesinde kontrolör tiplerine uygun formda çıkarılmaktadır.
COSMOS/WORKS : Montajlar dahil parçaların mukavemet, flambaj, ısı transferleri analizleri yaparak optimizasyon analiziyle parçayı boyutlarında belirlenmiş mukavemet değerlerine göre değişiklikler yapar.
Sonuç olarak SolidWorks 3 boyutlu tasarım için ideal çözümdür.
Kısaca SolidWorks aşağıdaki özellikleri bir arada bulundurmaktadır.

Tasarım

•  Katı modellerin avantajlarını kullanarak kolayca ve hızlı şekilde tasarım yapabilme imkanı sağlar.
•  İstenildiği anda ölçü değiştirerek tasarımı kolayca düzeltebilme imkanı sağlar.
•  Parça tasarımında diğer parçalara bağlı ölçü verebilme imkanı sağlar.
•  Feature Tree (Tasarım Ağacı) sayesinde yapılan işlemlerin sırasını değiştirebilme imkanı sağlar.
•  Nesne kütüphanesi ile sıkça kullanılan unsurları tekrar tekrar kullanabilme imkanı sağlar.
•  Windows'ta kullanılan sürükle-bırak, kes-yapıştır uygulamaları SolidWorks'te de aynı işlevleri yürütür. Örneğin control tuşuna basarak bir unsuru bir yerden bir yere veya bir dosyadan başka bir dosyaya taşıyabilme.
•  Bir parçadan değişik boyutlardaki konfigürasyonlarını Excel'de bir tablo oluşturarak otomatik olarak oluşturabilme imkanı sağlar.
•  Sürükle-bırak tarzı ile tasarımın imalata hazır teknik resimlerini otomatik olarak oluşturabilme imkanı sağlar. 
•  Tasarımın herhangi bir anında yapılan değişikliklerde, teknik resimlerin otomatik olarak güncelleşmesi, istenirse teknik resimde yapılan değişikliklerde parçanın veya montajın güncelleşmesi imkanı vardır.

Karmaşık sac parçaların açılımlarını elde eder. Saclar ister düz ister konik olsun SolidWorks'te açılımlarını elde edebilme, otomatik olarak teknik resmini çıkarabilme imkanı sağlar.

SOLIDWORKS ÇİZİM EKRANI

   SolidWorks programı çalıştırılıp bir dosya açıldığında aşağıdaki çizim ekranı görülecektir.    Ekranın üst kısmında, Pulldown (Çekme) menüler bulunur. Bu menü satırında SolidWorks ile ilgili komutlar konularına göre sınıflandırılmış şekilde bulunur. Seçme işlemi fare ile gerçekleştirilir. Ekranın ortasındaki büyük boş alan çizim alanıdır. Bu alanda bir ok biçiminde ikon bulunur. Bu ikon, fare yardımıyla hareket ettirilerek çizimdeki noktaları, çizilmiş objeleri veya çizim komutlarını seçmek için kullanılır. Çizim alanının üstünde, solunda ve sağında araç çubukları (Toolbar’lar) bulunmaktadır. Bunlar SolidWorks komutlarına karşılık gelen resimli kutucuklardan oluşmaktadır.  Bu araç çubuğu üzerindeki kutucukları üzerine ikonu getirip farenin sol tuşuna basarak ilgili komutu aktif hale getirebiliriz. Bu çizim yardımcılarının, araç çubuğu üzerinde gri tonlu bir renk alması o komutun çizimin o safhasında kullanılmayacağını belirtir.


 standart

  Yeni dosya oluşturma, dosya açma, kaydetme, çıktı alma, Windows ortamındaki başka dosyalardan çizim aktarmak, yapılan işlemi geri almak gibi temel dosya işlemlerin bulunduğu araç çubuğudur.
    

NEW (YENİ )    

         Yeni bir çizime başlamak amacıyla dosya oluşturmaya yarayan komuttur. Komuta tıkladığınızda karşınıza çıkan pencereden PART, ASSMEBLY veya DRAWING ikonlarından birini seçerek yeni bir dosya oluşturup çizime başlayabilirsiniz.
  
OPEN  ( Aç )  
              Mevcut bir dosyayı açmak için kullanılan komuttur. Komuta tıkladığımızda karşımıza çıkan listeden açmak istediğiniz dosyanın ismini çift tıklayarak seçimi gerçekleştirebilirsiniz.

SAVE ( Kaydet )  


   Yapılan çizimi kaydetmek amacıyla kullanılan komuttur. Komuta tıkladığınızda eğer çizimi daha önceden kaydetmemişseniz sizden bir isim belirlemeniz ve çizimi kaydetmek istediğiniz yeri belirtmeniz istenecektir. Çizimi daha önce kaydetmişseniz sadece çizimde yaptığınız değişiklikleri aynı ad ve konumda kaydedecektir.
Ø  File   -   Save

MAKE DRAWING FROM PART/ASSEMBLY   


   Ekrandaki part veya assembly durumunda olan çizimleri drawing e çevirir. Simgeye tıkladığımız zaman aşağıdaki Sheet Format/Size tablosu çıkacaktır. Burada iki seçenek vardır. Standard sheet size ve Custom sheet size.

   Standard sheet size; standart kâğıt ölçülerini gösterir.
   Custom sheet size; ise bizim belirleyeceğimiz ölçülerde boş bir sayfa açar.
Display sheet format; kâğıdımıza antet eklemek istersek burayı işaretleriz.   

    

MAKE ASSEMBLY FROM PART/ASSEMBLY 

  
      İmalat resimlerini çizdiğimiz resimlerin montajını yapmak için kullanılan bir komuttur. 

PRINT ( YAZDIR )


     Çizimin, yazıcıdan çıktısını almak için kullanılan komuttur. Komutu tıkladığınızda mevcut ayarlara göre çizim yazıcıya gönderilecektir. Eğer mevcut ayarları değiştirmek istiyorsanız File menüsünün altındaki Page Setup komutunu kullanarak sayfa yapısını değiştirebilirsiniz.


PRINT PREWIEW ( BASKI ÖNİZLEME ) 


    Çizimi, yazıcıdan çıktı almadan baskı önizleme yapmamızı sağlayan komuttur.

UNDO ( GERİ AL ) 


            Yaptığınız işlemi geri almak için kullanılan komuttur. Komut ikonuna tıkladığınızda son yaptığınız işlem geri alınacak ve çiziminiz bir önceki halini almış olacaktır. Komut ikonunun yanında bulunan ok tuşunu tıklarsanız son yaptığınız işlemlerin bir listesi karşınıza çıkacaktır. Bu listeden birden fazla işlemin ismini seçerek de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.


REBUILD ( YAPILANDIR ) 


    Çizim üzerinde gerçekte var olmayan, fakat işlemler esnasında ekranda kalmış olan noktaların silinmesi amacıyla kullanılan komuttur. Komut ikonuna tıkladığınızda çiziminiz bu noktalardan temizlenecek ve sadece gerçek çizim ekranda görünecektir.  ( NOT: Bu komut Point komutu kullanarak oluşturmuş olduğunuz noktaları kaldırmaz.)

EDIT COLOR  ( RENK DEĞİŞTİR ) 


      Renk değiştir manasına gelen komuttur. Çizdiğiniz parçayı seçip komut ikonuna tıklarsanız ekranda aşağıda görülen üzerinde çeşitli renklerin bulunduğu bir tablo görünecektir. Bu tablodan istediğiniz rengi seçerek çiziminize atayabilirsiniz. Selection;  Rengini değiştirmek istediğimiz yüzeyi buradan seçeriz, Favorite; Temel renklerin bulunduğu listedir, Color properties; Oluşturduğunuz özel renklerin tanımlandığı listedir.

TEXTURE  ( DOKUMA ) 



             Bu komutta parçamızın malzemesini, dokusunu istediğimiz şekilde değiştirebiliriz. Selection; Malzeme atacağımız yüzeyi buradan seçeriz. Texture Selection; Malzeme listesinin bulunduğu kısımdır. Texture properties; Seçtiğimiz malzemenin görüntüsünü verir.